- Strona główna
- Prasa
- Traveler
- Wydania pojedyncze
- Traveler 6/2022
Dostawa prenumeraty i pojedynczych magazynów na terenie Polski realizowana jest za pośrednictwem Poczty Polskiej i jej koszt wliczony jest w cenę oferty.
SMAKI CHORWACJI
Uwielbiam chleb z masłem. Tak, wiem, to bardzo proste danie, można by nawet
powiedzieć – zbyt proste, więc nikt chyba nie podróżuje po świecie, żeby się nim delektować, mając do wyboru tak wiele regionalnych specjałów. A jednak to właśnie smak chleba z masłem lub oliwą zapamiętałam z mojej ostatniej wyprawy do Zagrzebia. Pyszne, wilgotne, razowe grube kromki serwowano mi jako przystawkę w wielu restauracjach, więc często do nich właściwie ograniczałam zamówienie – ku zdumieniu moich współtowarzyszy, którzy z kolei rozpływając się w zachwytach nad chorwacką kuchnią, zamawiali coraz to nowe dania. Owoce morza, makarony z truflami, wino, jagnięcina, sery, pršut (rodzaj suszonej szynki), potrawy takie jak zagorska štrukla (pieczone zawijane ciasto z twarogiem), pljeskavica – płaski kotlet z mięsa mielonego grillowany na ruszcie, to hity tutejszej kuchni. Jest ona wielkim atutem tego kraju, a nam kojarzy się z wakacjami i przyjemnym spędzaniem czasu. Syceniem oczu urokliwymi miastami i miasteczkami porozrzucanymi między wzgórzami, wręcz zaprojektowanymi do wypoczynku i celebrowania życia. Setkami wysp, wokół których można żeglować, i plaż, na których można poleniuchować. Nic więc dziwnego, że w tym wydaniu Travelera postawiliśmy na Chorwację. Ten kraj w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba Polaków (aż ponad 1 mln) i z całą pewnością tegoroczny sezon też będzie do niej należał, bo lubimy miejsca, które nas rozpieszczają.
redaktor naczelna
Agnieszka Franus